Tvättråd

Skötsel och tvättråd

ULL

Ullen blir som ”ny” med hjälp av luftens syre. Den behöver inte tvättas så ofta som bomull eller syntetfiber. Ullen är smutsavvisande.

ULL och SILKE
Ull och silke består av samma ämnen som ditt eget hår. Tvättas med biologiskt ulltvättmedel  eller hårschampo. Ullens goda egenskaper beror till stor del på dess naturliga fetthalt. Ullfibern innehåller lanolin. Om ullen tvättas med universaltvättmedel som effektivt lösgör fett, försvinner lanolinet och därmed ullens goda egenskaper. Plagget blir grovt och “stumt”.

Man bör inte tvätta silkesplagg med tvättmedel som innehåller enzymer. Enzymer gör små hål och silket mister sin mjukhet och naturliga glans. Lägg lite ättika i sista sköljvattnet, det gör silket mjukare.

Ull och silke mår bäst av att tvättas för hand. Tvätta alternativt i tvättmaskin med varsamt ullprogram eller program för handtvätt. Ullkläder kan centrifugeras lätt.
Torktumla ej.
*Lägg plagget i ljummet vatten med ulltvättmedel eller hårschampo och låt det ligga en stund.
*Har du fläckar, pressa då en svamp försiktigt mot fläcken utan att gnida (då tovar sig ullen).
*Skölj i vatten med samma temperatur.
*Tryck lätt på plagget, så att du pressar ur vattnet.
* Centrifugera lätt.

Ullen krymper när den bearbetas t.ex. gnuggas eller bankas.
Torka inte ull och silke kläder i direkt solljus.

Luftens syre tar hand om  dofter som plagget har. Genom att vädra dina ullkläder regelbundet, behöver du inte tvätta dom så ofta.

De tovade plaggen är inte antimalbehandlade för antimalbehandlingen är skadlig för människans hälsa speciellt i plagg som är i direkt hudkontakt.

Förvara  gärna det tovade plagget i en tättslutande plastpåse. Ett alternativ är att lägga rödcederringar i klädskåpet.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev